سید ضیاءالدین تابعی (۱۳۲۴ استهبان) پزشک و آسیبشناس تشریحی و بالینی و رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.
دکتر سید ضیاء الدین تابعی در۱۰ بهمن ماه ۱۳۲۴ در استهبان فارس متولدشد. وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و دبیرستان در استهبان -شیراز و اخذ دیپلم طبیعی با رتبه اول در استان در سال 1343، وارد دانشگاه تهران شد و تا دریافت دکتری پزشکی عمومی به تحصیل پرداخت.وی دوره فلوشیب را در دانشگاه آتلانتای آمریکا و بورد تخصصی پاتولوژی از دانشگاه میامی آمریکا در سال 1361 ،فوق تخصص هماپاتولوژی از دانشگاه الوری در سال 1362 دریافت کرد.نامبرده هم اکنون عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.وی درنخستین همایش چهره های ماندگار درسال 1380 برگزیده ومعرفی شد.
دانشكده پزشكي شيراز گروه پاتولوژي ايشان را در سايت خود چنين معرفي كرده اند :

نام و نام خانوادگي : دكتر سيد ضياءالدين تابعي
مدرك تحصيلي : متخصص پاتولوژي باليني و تشريحي و فوق تخصص هماتوپاتولوژي
رتبه علمي : استاد
سمت اجرايي : مدير گروه اخلاق پزشكي و عضو هيات علمي گروه پاتولوژي
ایمیل: Ethics@sums.ac.ir
گروه : علوم پزشکی
رشته : پزشکی عمومی
گرایش : آسیب شناسی
والدین و اصل و نسب : سید ضیاء الدین تابعی از سادات حسینی است و نسب خانوادگی او به امامزاده سید میر حسین می رسد که در ناحیه پستکوه فسا مدفون است و ایشان از نوادگان حضرت امام محمد باقر (ع) می باشند.
خاطرات کودکی : سید ضیاء الدین تابعی از دوران کودکی خود چنین می گوید: "از دوران کودکی خاطره خاصی ندارم جز همان غم و شادی های دوران کودکی در شهری نسبتا محروم از مزایای اقتصادی،اما مملو از محبت و عاطفه خانوادگی و همشهریان."
اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی : سید ضیاء الدین تابعی در خانوده ای مذهبی و فرهنگی بدنیا آمد. پدرش آموزگار و مادرش خانه دار بود.
تحصیلات رسمی و حرفه ای : سید ضیاء الدین تابعی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در دبیرستانهای محقق - مغربی - استهبان و دبیرستان ابوذر شیرازگذراند و پس از اخذ دیپلم طبیعی با رتبه اول استان در سال 1343 وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شد. او پس از اخذ دکتری عمومی به آمریکا عزیمت کرد و دوره فلوشیب را در دانشگاه آتلانتای آمریکا و بورد تخصصی پاتولوژی را از دانشگاه میامی آمریکا در سال 1361 و در آخر سر فوق تخصص هماتولوژی را از دانشگاه الوری در سال 1362 دریافت کرد.
خاطرات و وقایع تحصیل : سفر سید ضیاءالدین تابعی به آمریکا و تحصیل و دریافت مدارک گوناگون تخصصی و فوق تخصصی از وقایع مهم روزگار تحصیل استاد بوده است.وی همچنین از سفر به کشور های انگلستان و کانادا نیز خاطرات خوشی را به یاد دارد.ایشان از دوران تحصیل در دبیرستان چنین بیاد دارد: "در دوران تحصیلات دبیرستان اغلب دبیران ما نیز دیپلم بودند و تنها سه نفر لیسانسیه در استهبان بود که خوشبختانه دارای معلومات خوب و همگی در آموزش و پرورش اینجانب سهم عمده ای داشته اند."
فعالیتهای ضمن تحصیل : سید ضیاء الدین تابعی در حین تحصیل به مطالعه وسیع در زمینه رشته تخصصی اش پیرامون آسیب شناسی و هماتولوژی و همچنین به یادگیری زبان انگلیسی پرداخت.او عضو انجمن اسلامی دانشکده پزشکی تهران بود که در آنجا اقدام به برگزاری جلساتی با حضور اقایان دکتر شریعتی ،استاد شهید مطهری و استاد علامه جعفری می کرد.
استادان و مربیان : دکتر آذرم ،دکتر گل گلاب،دکتر محتاط،روشن ،شهبازی، دکتر فریدونیان ،عزیزی ،دکتر بامشاد و دکتر بوذر جمهرمهر ،دکتر کیهانی،حکیم ،گنج بخش ،طباطبائی ،حکمت ،نجم آبادی ، دکتر پزشکان ، غروی،نعمت اللهی،بهزاد،دکتر شفا، دکتر وثوق ،دکتر میر ،دکتر آذر ،دکتر پیرنیا، دکتر آرمین ،شمسا،بهادری،سجادی ،رئیس بهرامی ،دکتر قریب، دکتر اهری ، دکتر جهانشاه صالح، دکتر غفوری ،دکتر لشکری ،دکتر مرشد و دکتر باقری از اساتید سید ضیاء الدین تابعی می باشند.
هم دوره ای ها و همکاران : از همکاران سید ضیاء الدین تابعی می توان به دکتر دانشبد،دکتر رجایی ،دکتر حقیقی ،دکتر محلاتی ، دکتر آزاده ،دکتر کومار و اساتید بخش پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اشاره کرد.
همسر و فرزندان : سید ضیاء الدین تابعی متاهل و دارای همسر بنام سرکار خانم زهرا بیگم معزی می باشد. ایشان قبلا آموزگار بودند که سپس برای تعلیم فرزندان به خانه داری پرداختند. وی نیز سه فرزند دارد: - سید محی الدین علی تابعی ،دانشجوی PHD فیزیک در دانشگاه واترلو کانادا - الهام سادات تابعی MS شیمی معدنی از دانشگاه شیراز - فاطمه سادات تابعی دانشجوی سال سوم رشته برق
وقایع میانسالی : از خاطرات میانسالی سید ضیاء الدین تابعی می توان به وقوع انقلاب اسلامی و همچنین جنگ تحمیلی اشاره کرد.
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : مشاغل و سمتهای سید ضیاء الدین تابعی به قرار زیر است: - رئیس دانشکده پزشکی شیراز - معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز - ریاست دانشگاه علوم پزشکی شیراز - دبیرکنگره بین المللی پزشکی جغرافیای دانشگاه شیراز - عضو هیئت امنا دانشگاه - عضو هیئت ممیزه دانشگاه - عضو شورای عالی برنامه ریزی وزارت بهداشت - عضو شورای عالی انتقال خون - رئیس انجمن حمایت از بیماران سرطانی استان فارس - مسئول کمیته ثبت سرطان در بیمارستان نمازی - مدیر گروه پاتولوژی - مدیر گروه اخلاق پزشکی - عضو و دبیر هیئت ممتحنه رشته آسیب شناسی - دبیر کمیته راهبردی رشته آسیب شناسی - عضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی - عضویت در کمیسیونها و شوراهای پزشکی معتبر کشور
فعالیتهای آموزشی : سیدضیاء الدین تابعی پس از فراغت از تحصیل از آمریکا به ایران بازگشت و در دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تدریس دروس ،هماپاتولوژی، آسیب شناسی، فیزیولوژی خون، و ایمونولوژی بالینی ، بانک خون پرداخت. او همچنین به تحقیق در طرح جامع بیماری تالاسمی در استان فارس ، طرح بررسی اورژانس در استان فارس ، طرح مطالعه محدوده طبیعی پارامترهای آزمایشگاهی و طرح بررسی اختلالات کروموزومی در لوکیما مبادرت می ورزد.
مراکزی که دكتر از بانیان آن به شمار می آید : مراکزی که سید ضیاء الدین تابعی یکی از بانیان آن بشمار می رود به قرار زیر است: - انجمن حمایت از بیماران سرطانی استان فارس - جامعه اندیشمندان و اندیشه سازان وابسته به فرهنگستان علوم پزشکی
سایر فعالیتها و برنامه های روزمره : سید ضیاءالدین تابعی علاوه بر تدریس به تحقیق و تالیف کتب و مقالاتی در زمینه های : طبقه بندی لیفوما در جنوب ایران ، مارکرهای ایمونولوژیک در 50 لوسمی اطفال ،میلوانسیلاستیک می پردازد.
شاگردان : دکتر لنکرانی (وزیر محترم و سابق بهداشت) ،دکتر واسعی ( معاون محترم پژوهشی وزارت بهداشت)،دکتر ایمانیه(رئیس محترم دانشگاه علوم پزشکی شیراز) و غیره از دانش آموختگان و دانشجویان سید ضیاء الدین تابعی بوده اند.